X

Blog

Sharing Ideas, Inspiring Changes

Αν είσαι φοιτητής στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) το παρακάτω άρθρο θα σε κατατοπίσει σχετικά με την 1η γραπτή εργασία. Προκειμένου κάποιος φοιτητής να λάβει μέρος στις εξετάσεις της σχολής του στο ΕΑΠ θα πρέπει να φέρει εις πέρας τέσσερις εργασίες. Είτε κάποιος είναι προπτυχιακός είτε μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις εργασίες και να μαζέψει 20 βαθμούς προκειμένου να δώσει τις τελικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

Σκοπός της 1ης εργασίας είναι να εντοπίσει την πρόοδο των φοιτητών αλλά και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Μέσα από τα σχόλια των καθηγητών δίνεται η κατάλληλη καθοδήγηση και συμβουλευτική προκειμένου να βελτιωθούν οι φοιτητές. Ταυτόχρονα, μέσω της 1ης εργασίας δημιουργείται το κατάλληλο υπόβαθρο έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια της επικοινωνίας μεταξύ φοιτητή και διδάσκοντα. Παράλληλα, οι φοιτητές μαθαίνουν να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που τους έχουν δοθεί, ενώ ενισχύονται και στην προετοιμασία τους για τις τελικές εξετάσεις. Επίσης, η 1η εργασία τους βοηθά να αναδείξουν τις γνώσεις που αποκόμισαν αλλά και να μάθουν από τα λάθη τους.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η πρώτη εργασία στο ΕΑΠ ο φοιτητής χρειάζεται να έχει μελετήσει και αφομοιώσει την ύλη. Κάθε γραπτή εργασία έχει και μια αντίστοιχη θεωρία, την οποία θα πρέπει να κατανοήσει. Αναλυτικότερα, ο ίδιος θα πρέπει να εντοπίσει τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στη θεωρία, να απαντήσει στις Ασκήσεις Αυτοαξιολόγησης αλλά και στις Δραστηριότητες και να είναι σίγουρος ότι έχει κατανοήσει τη Σύνοψη του κάθε Κεφαλαίου ή Ενότητας.

Ο Συντονιστής/στρια κάθε ΘΕ είναι αυτός που ορίζει το θέμα της πρώτης εργασίας, αφού πρώτα έχει μιλήσει με τα μέλη ΣΕΠ, τα οποία έχουν κάνει τις προτάσεις των θεμάτων. Η εργασία προσπαθεί να αναδείξει την κριτική σκέψη του φοιτητή, ενώ ο ίδιος κατανοεί τη μέθοδο υλοποίησης μιας εργασίας, η οποία στηρίζεται στη θεωρία που έχει διδαχθεί. Οι διδάσκοντες προκειμένου να διορθώσουν τις εργασίες αλλά και να βαθμολογήσουν τις γραπτές εργασίες στηρίζονται σε αναλυτικές ενδεικτικές απαντήσεις. Ακόμα για το κάθε θέμα δίνεται και κάποιο κριτήριο βαθμολόγησης. Τα κριτήρια βαθμολόγησης στόχο έχουν την ορθή βαθμολόγηση, ενώ θα πρέπει να συνδέονται με το περιεχόμενο της εκάστοτε ενότητας. Το διδακτικό υλικό που δίνεται από το ΕΑΠ χαρακτηρίζεται από επάρκεια προκειμένου ο φοιτητής να υλοποιήσει τις γραπτές του εργασίες όσο και για τις γραπτές εξετάσεις.

Ο Συντονιστής εφόσον το κρίνει απαραίτητο μπορεί να δώσει συμπληρωματικό υλικό, το οποίο ο φοιτητής το βρίσκει στην ιστοσελίδα της θεματικής ενότητας. Ο ίδιος προκειμένου να ολοκληρώσει τη γραπτή του εργασία έχει στη διάθεσή του τρεις εβδομάδες πριν την καταθέσει.

Επίσης στην ιστοσελίδα της θεματικής ενότητας μπορεί να βρει την εκφώνηση του θέματος της εργασίας καθώς και τις ενδεικτικές απαντήσεις. Η πρώτη γραπτή εργασία κατατίθεται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ (https://study.eap.gr) σε μορφή word και όχι pdf, ενώ ο φοιτητής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που είναι συγκεκριμένες για κάθε θεματική ενότητα.

Για τον ίδιο συνίσταται να διαθέτει και ένα αντίγραφο της εργασίας του. Σημαντικό είναι οι φοιτητές να θυμούνται ότι οι εργασίες χρειάζονται μελέτη και προσπάθεια, ενώ θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προδιαγραφές. Οι πηγές και η βιβλιογραφία είναι σημαντικό κομμάτι της γραπτής εργασίας, ενώ κάθε θεματική ενότητα είναι δυνατόν να έχει δικό της σύστημα παραπομπών.

Το Φοιτητικό Φροντιστήριο Key Learning βρίσκεται αρωγός στις σπουδές του φοιτητή σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ρωτήστε μας για ό,τι χρειάζεστε!!!

Πηγή: eap.gr