X

Blog

Sharing Ideas, Inspiring Changes

Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση: φαινόμενο της σύγχρονης εποχής

Πριν λίγα χρόνια αν άκουγε κανείς ότι θα σπούδαζε εξ’ αποστάσεως και θα χρησιμοποιούσε τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο γι’ αυτό τον σκοπό θα χαμογελούσε. Με την εξέλιξη του διαδικτύου δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να επωφεληθούν. Υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες και διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που θα ήθελαν για τους δικούς τους λόγους να επιλέξουν την λεγόμενη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Τι είναι όμως, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και γιατί προτιμάται; Ποιοι την επιλέγουν; Και γιατί; Σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η ηλικία, τα προβλήματα υγείας, η απόσταση, η οικονομική κρίση, η επιθυμία για συνέχιση των σπουδών.

• Ηλικία

Όλοι γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι λόγω του ότι δεν είχαν τη δυνατότητα νεότεροι να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, πιο μεγάλοι πλέον και ώριμοι θέλουν και έχουν τη διάθεση να καλλιεργήσουν περαιτέρω τον εαυτό τους. Η ηλικία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στo πότε θα αποφασίσει ο καθένας να σπουδάσει και εδώ έρχεται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί. Ως πιο ευέλικτη από τη συμβατική εκπαίδευση (μέσω των πανεπιστημίων) βοηθά τους συγκεκριμένους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους.

 

• Προβλήματα υγείας

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας κάποιων κινητικών προβλημάτων (ή και άλλων προβλημάτων υγείας) δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης πλέον δεν χρειάζεται να στερήσουν από τον εαυτό τους το δικαίωμα στη μόρφωση. Αυτός ο τρόπος τους δίνει τη δυνατότητα μέσα από τον υπολογιστή τους να ασχοληθούν με το αντικείμενο που έχουν επιλέξει.

 

• Η απόσταση

Το να έχει γεννηθεί κάποιος σ’ ένα χωριό, το οποίο απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να παραξενεύει κανένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά ή νησιά δυσκολεύονται να λάβουν ακόμα και τη βασική εκπαίδευση. Στις ειδήσεις συχνά μαθαίνουμε για παιδιά που αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στη μετακίνηση τους μέχρι το σχολείο. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και σ’ αυτή την περίπτωση δίνει τη λύση. Ο υπολογιστής μετατρέπεται σε εργαλείο που βοηθά κάποιον να κατακτήσει τη γνώση.

 

• Συνέχιση σπουδών

Έχετε τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θέλετε να συνεχίσετε στο επόμενο στάδιο σπουδών; Τη λύση στο πρόβλημά σας δίνει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ένα πλεονέκτημα αυτού του είδους εκπαίδευσης είναι ότι ο φοιτητής εξοικονομεί αρκετό χρόνο από τις μετακινήσεις (λεωφορεία, τραμ κ.ά). Ο χρόνος που του απομένει διοχετεύεται στη μελέτη του και στις σπουδές του. Επίσης, ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με κριτήριο τις σπουδές του και όχι με το πόσο μακριά βρίσκεται ο τόπος που θέλει να σπουδάσει. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να παρακολουθεί το μάθημα που τον ενδιαφέρει χωρίς να τον απασχολεί η μετακίνηση ή το πιθανό κόστος της επιλογής του. 

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλά άτομα σταμάτησαν τις σπουδές τους και αναγκάστηκαν να δουλέψουν για να ζήσουν. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση τους βοηθά να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ακόμη και όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του και επιθυμεί να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια δεν χρειάζεται να πηγαίνει σε άλλες πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής του.

Τα τελευταία χρόνια πανεπιστήμια του εξωτερικού παρέχουν δωρεάν σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει σεμινάρια, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών του. Πρόβλημα με τη γλώσσα δεν υπάρχει, αφού αυτή που κυριαρχεί είναι η αγγλική, ωστόσο σταδιακά τα πανεπιστήμια προσπαθούν να προβάλουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία ανήκουν. Το πλεονέκτημα μ’ αυτό του είδους τα σεμινάρια εκτός από το οικονομικό είναι ότι έρχεσαι σε επαφή μ’ άλλους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Συνεργάζεσαι, ανταλλάσεις ιδέες και γενικότερα αναπτύσσεσαι σαν άνθρωπος. Με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση δεν χρειάζεται να πας εσύ στο εξωτερικό, αλλά το εξωτερικό έρχεται σ’ εσένα.