X

Blog

Sharing Ideas, Inspiring Changes

keylearning

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαφορετική σημασιολογία των λέξεων, χρειάζεται να οριστούν οι έννοιες, αγωγή, μόρφωση και παιδεία

Αρχικά, η λέξη αγωγή, προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα άγω, το οποίο δείχνει την κίνηση και την διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα. Με μία λέξη μιλάμε για την ανατροφή, την οποία λαμβάνει από το γύρω του περιβάλλον. Πρόκειται για την ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου, η οποία δεν σημαίνει πως λαμβάνεται αποκλειστικά από τη σχολική πραγματικότητα. Η έννοια της αγωγής παρουσιάζει διαφορές, ανάλογα με την ανθρώπινη κοινότητα, καθώς η κάθε γλώσσα δίνει τη δική της ερμηνεία.


Στη συνέχεια, η λέξη μόρφωση αναφέρεται στο αποτέλεσμα της αγωγής. Αφορά την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, η οποία αποκτιέται ύστερα από την ομαλή ανάπτυξη τόσο των πνευματικών, όσο και των ηθικών δυνάμεων. Η μόρφωση, η οποία λαμβάνει ο κάθε άνθρωπος ενισχύει το νόημα της ύπαρξής του και τον βοηθά να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του.


Τέλος, η λέξη παιδεία συμβάλλει στην ηθική, πνευματική, αλλά και κοινωνική ολοκλήρωση των κοινωνιών, διότι οι γνώσεις που παρέχονται συμβάλλουν στην διατήρηση των αξιών που διαθέτει η κάθε κοινωνική πραγματικότητα. Μέσω της παιδείας η κάθε κοινωνία διαμορφώνει τους πολίτες της και δημιουργεί άτομα ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας αυτής.


Συγκεκριμένα, με την έννοια της αγωγής δηλώνεται η κοινωνική και η ηθική ανάπτυξη του ατόμου. Η έννοια της μόρφωσης αναφέρεται τόσο στην ηθική, όσο και στην πνευματική και κοινωνική διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και βοηθά τον άνθρωπο να κατανοήσει την ύπαρξη του κόσμου και του εαυτού του, ενώ τέλος, η παιδεία αναφέρεται στην καλλιέργεια των ικανοτήτων του ατόμου και περιλαμβάνει τις έννοιες της αγωγής και της μόρφωσης στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.