X

Τύποι εκπαίδευσης

Πιο συγκεκριμένα οι τύποι μάθησης, οι οποίοι είναι ευρέως γνωστοί παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Τυπική Εκπαίδευση: παρέχεται από φορείς και δομές θεσμοθετημένες και οργανωμένες. Ξεκινά από την πρώιμη ηλικία του ατόμου και διαρκεί έως και την ενηλικίωσή του. Αποτελεί μορφή εκπαίδευσης, όπου το άτομο δύναται να αποκτήσει πιστοποιητικά εθνικώς αναγνωρισμένα.
  • Τυπική Εκπαίδευση Ενηλίκων: παρέχεται σε άτομα, τα οποία θεωρούνται ενήλικα από την κοινωνία. Φορείς, οι οποίοι διαθέτουν προγράμματα και απευθύνονται σ’ αυτή την κατηγορία ατόμων αποτελούν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Να σημειωθεί, πως η κοινωνία θεωρεί ενήλικα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Δεν σημαίνει βέβαια, πως η ενηλικιότητα συνδέεται άμεσα και με την ωριμότητα των ατόμων αυτών.
  • Άτυπη Εκπαίδευση: πραγματοποιείται εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου. Το άτομο αποκτά γνώσεις, ικανότητες και αναπτύσσει δεξιότητες από την καθημερινή του εμπειρία, όπως για παράδειγμα από τα ταξίδια, από την ανάγνωση εφημερίδων/βιβλίων, από το ραδιόφωνο κλπ. Παρέχεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του.
  • Μη Τυπική Εκπαίδευση: παρέχεται εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού πλαισίου, αλλά με οργανωμένο τρόπο. Μπορεί να οδηγήσει σε απόκτηση πιστοποιητικών εθνικώς αναγνωρισμένων, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Στον συγκεκριμένο τύπο εκπαίδευσης περιλαμβάνονται τα προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται από τα ινστιτούτα εκπαιδευτικής κατάρτισης, τις δομές ενδοεπιχειρησιακής ανάπτυξης και περιλαμβάνουν προγράμματα κοινοτικής εκπαίδευσης, αλφαβητισμού κ.α.

Καταλήγοντας, είναι φανερό πως ορισμένες μορφές εκπαίδευσης απαιτούν την παρουσία εκπαιδευτικών θεσμών και επομένως χρειάζεται το κράτος να διαθέτει τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμμάτων που παρέχονται. Βέβαια, υπάρχουν μορφές μάθησης, οι οποίες εστιάζουν καθαρά στην προσωπική διεργασία του καθένα και δεν απαιτείται υποστήριξη από την πολιτεία, εφόσον δεν προϋποθέτουν θεσμοθετημένη μορφή. Η μάθηση όμως, αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και δεν γίνεται να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πλαίσια, αφού ο άνθρωπος διαθέτει την ευκαιρία αυτομόρφωσής του. Βέβαια, όλοι οι τύποι εκπαίδευσης χρειάζεται να αξιοποιηθούν, καθώς η μάθηση αποτελεί συνεχή διεργασία.